Do stworzenia odmiany Dutch Cheese (genotyp: 60% Sativa, 40% Indica) nasi hodowcy wyselekcjonowali wyłącznie najlepsze osobniki odmian Cheese i poddali je krzyżowaniu z kilkoma innymi odmianami. Szukaliśmy wśród możliwych kombinacji „pary idealnej”, czyli takiej, w której odmiana pochodząca ze skrzyżowania dwóch stabilnych odmian rodzicielskich przewyższa je pod względem interesujących nas cech. Owym idealnym partnerem okazały się osobniki odmiany „Euforia” – bardzo mocnej odmiany typu Skunks, będącej nieoficjalnie również ulubioną niektórych osób z naszego zespołu.
Hodowla z użyciem genów Euforii nie pogorszyła żadnych tak charakterystycznych i pożądanych cech Cheese, lecz wręcz sprawiła, że zarówno potencjalne plony, jak i ich moc uległy wyraźnej poprawie. Roślina ta osiąga wzrost 60-80cm, wytwarzając duże ilości lepkich od żywicy bocznych odrostów od dość luźnej strukturze, co czyni ją odporną na pleśń – ważna cecha w przypadku wysokowydajnych odmian. Dutch Cheese jest odmianą przeznaczoną do uprawy indoor/greenhouse
Wszelkie informacje pochodzą ze strony producenta. Na terenie Polski i innych krajów, gdzie uprawa konopii jest zabroniona należy traktować opis jako tekst edukacyjno - informacyjny.